«Τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα ένωσαν τους Έλληνες»

Κοινοποίηση

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τιμά τον Μίμη Πλέσσα με μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα, με τίτλο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Σε μια μυθική καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ο Μίμης Πλέσσας, πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα αλλά και κλασική μουσική.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1924 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.

Δημιουργός γενναιόδωρος και δοτικός, ανέδειξε πολλούς μεγάλους τραγουδιστές (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Πουλόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Ρένα Κουμιώτη κ.ά.) και καθόρισε το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι με την πλούσια συμβολή του στη δισκογραφία, η οποία του οφείλει επίσης τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ: ο Δρόμος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, έχει 4.000.000 πωλήσεις από το 1969.

Στον κινηματογράφο, τα τραγούδια του Πλέσσα, από τις “Θαλασσιές τις χάντρες” μέχρι το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, ταυτίστηκαν με τις πιο λαμπερές στιγμές του ελληνικού σινεμά και τραγουδιούνται ακόμα.

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν στη συναυλία του Ηρωδείου πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών, μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, τη σκηνοθετική επιμέλεια η κόρη του Ελεάνα Πλέσσα. Προσκεκλημένοι σολίστ της βραδιάς είναι ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Στέφανος Κορκολής. Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα αναφέρει για τον Μίμη Πλέσσα:

«Λάτρεψε την ελευθερία της έκφρασης και τον κινηματογράφο, δε συμβιβάστηκε ποτέ υπογράφοντας συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία γράφοντας “κατά παραγγελία” κυνηγώντας την επιτυχία….
Μέσα από αυτό το “άναρχο πνεύμα” και το πηγαίο ταλέντο του ο Μίμης Πλέσσας έγραψε την δική του Ιστορία στον “Αιώνα του”…
Γιατί σε αυτόν τον “Αιώνα του Μίμη Πλέσσα” χώρεσαν τα πιο ερωτικά και λαϊκά θέματα στον Κινηματογράφο – από το “Ένας Μεγάλος Έρωτας” μέχρι το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου” στην ταινία “Ορατότης Μηδέν”.
Ένας Αιώνας με βραβευμένα σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ τραγούδια από το “Αστέρι Αστεράκι” που έλαμψε χλωμό και ταπεινό το 1959 και μετά φώτισε ολόκληρο τον Ουρανό μας μέχρι το “Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα” και το “Ποιος το ξέρει” που απέσπασαν διεθνή βραβεία και τραγουδήθηκαν σε τόσες γλώσσες…..

Τραγούδια που ένωσαν τους Έλληνες και δεν τους δίχασαν ποτέ….. Τρεις γενιές Ελλήνων λένε ακόμα τον πόνο τους στο “Άγαλμα”, ερωτεύονται με το “Θα πιω απόψε το φεγγάρι” και το “Ένας Ουρανός μ ‘αστέρια” , νοσταλγούν τα καλοκαίρια μιας άλλης εποχής ακούγοντας το “Τόσα καλοκαίρια” και ελπίζουν ακόμα ακούγοντας το “Ξημερώνει Κυριακή”».

ΠΗΓΗ: OGDOO

Related posts

Miles Davis: Ο μουσικός που καθόρισε τη μορφή της σύγχρονης μουσικής σκηνής

«Το Πάρτυ της Ζωής μου» με την Ελένη Ράντου στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Φεστιβάλ Βενετίας: Στη Νικόλ Κίντμαν το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας